מרכז הערכה לאירגונים 2

הטעות הנפוצה בבחירת מקצוע וקריירה

הצלחנו לפצח את הטעות הנפוצה שכל כך הרבה אנשים נופלים בה בבחירת מקצוע. אחרי שמצאנו את הטעות התבררו לנו בבת אחת כמה שאלות:
מדוע רבים מהסטודנטים נושרים מלימודיהם האקדמיים?
מדוע אנשים רבים מפוטרים ממקום עבודתם?
מדוע רבים מהאנשים מרגישים עייפים ומתוסכלים בעבודתם?
ומדוע קרוב ל-90% מהעסקים נסגרים במהלך 5 השנים הראשונות?

הטעות הזו כל כך נפוצה, רבים מאוד נופלים בה, יתכן שגם את או אתה, הקוראים ברגע זה את הכתבה, עלולים ליפול לאותה טעות (או אולי כבר נפלתם – אבל לא נורא אפשר לתקן).

כדי להבין טוב יותר על מה אני מדבר בואו נתחיל במחקר קטן. לפניכם חמש עשרה שאלות. עליכם לבחור מתוך רשימת השאלות את שלוש השאלות החשובות ביותר, לדעתכם, שאותן צריך לשאול אדם המחפש מהו המקצוע המתאים לו. סמנו בעיגול את שלוש השאלות שבחרתם:

שאלות לבחירת קריירה

  1. באיזה מקצוע או עסק אפשר להרוויח טוב?
  2. מה היא האישיות שלי?
  3. באיזה מקצוע יש ביקוש גדול בשוק?
  4. איזה מקצוע נחשב ליוקרתי יותר?
  5. מה אני אוהב לעשות?
  6. מה הם התחביבים שלי?
  7. מה עשיתי טוב כשהייתי ילד או נער?
  8. באיזה מקצוע אוכל להגיע לתפקיד מכובד?
  9. יש למישהו שאני מכיר/ה מקצוע או עסק שהוא ממש מרוצה בו ולכן חשבתי גם ללכת בכיוון זה.
  10. מה הולך עכשיו טוב בשוק?
  11. מי אני בעצם?
  12. לאיזה מקצוע לימודים קל יותר להתקבל?
  13. מה צריך לעשות כדי להתקבל למקצוע מסוים?
  14. מי יוכל להגיד לי מה מתאים לי?
  15. באיזה מקצוע אוכל לקבל תנאים טובים כמו רכב וטלפון?

הגעתם לסוף הרשימה? עברו עליה שנית ובדקו עצמכם. סמנו את שלוש השאלות שבחרתם לפני שאתם ממשיכים בקריאה.

כעת, בואו נבדוק מה בחרתם. אם בחרתם אחת או יותר מהשאלות המטעות אתם הולכים לעשות את אותה טעות שאנשים רבים נופלים בה. ולמה? כי בחרתם בשאלות מבלבלות שלא מקדמות אתכם לבחירה נכונה. ועוד יותר מכך אף מקשות עליכם למצוא את הבחירה הנכונה.

אבל לפני שנחשוף לפניכם את השאלות המטעות ננסה להבין מה ההבדל בין השאלות המטעות לבין השאלות המקדמות. (רשימת השאלות המטעות נמצאת בסוף הכתבה – אבל אל תסתכלו עליה כעת אלא המשיכו לקרוא את ההסבר).

קרייריסטית מצליחה

הסיפור של אפרת

רבים מהנועצים מגיעים למכון עם שאלות דומות. בואו נבנה כעת דמות של צעירה המגיעה לייעוץ. נקרא לה אפרת. אין כאן תיאור של נועצת אמיתית בשם אפרת, אלא דמות המאפיינת נועצים רבים.

אפרת השתחררה מהצבא לפני כמה שנים. היא עבדה בעבודות שונות. טיילה בחו"ל. כעת הגיעה למסקנה שעליה ללמוד מקצוע. אפרת רצתה לקבל ממני מידע על מקצוע שבו תוכל להרוויח הרבה כסף. מקצוע יוקרתי ששווה להשקיע בו. היא מעוניינת בלימודים אקדמיים אבל היא לא יודעת איזה מקצוע אקדמי יכול להבטיח לה שכר נאות. לגבי הפסיכומטרי היא אומרת שאין מה לדאוג היא תיגש למבחן שוב ושוב, ותעשה קורסים, עד שתגיע לפסיכומטרי הרצוי, כי עם אימון רב כל אחד יכול להגיע לציון 800 או קרוב לזה. אפרת רצתה לקבל ממני מידע מה הולך היום טוב בשוק. דבר זה חשוב לה מאוד, כי אם היא הולכת להשקיע שלוש או ארבע שנים בלימודי תואר אז היא רוצה הבטחה שתמצא בקלות עבודה שיש בצידה רווח נאה.

כיוון שזיהיתי אצלה את הטעות הנפוצה, במקום לתת לה תשובות לשאלותיה התחלתי לתת לה "עצות טיפשיות" שיביאו אותה להבין שהיא טועה בדרך חשיבתה. אמרתי לה:

רופא שיניים מרוויח טוב. תלכי ללמוד רפואת שיניים. או מדוע שלא תלמדי הנדסת מכונות עם התמחות ברובוטיקה יש לזה עתיד מצויין, או אולי תלכי ללמוד מנהל עסקים ותהיי מנהלת גדולה של עסק מצליח.

היא כמובן מצאה סיבות לפסול כל הצעה שהצעתי לה. ואז אמרתי לה "הרי עניתי לך על השאלות ששאלת אותי. אולי אנחנו צריכים לשאול שאלות אחרות כדי לעזור לך לבחור במקצוע?" היא אמרה שהיא לא מבינה למה אני מתכוון. הסברתי לה שהטעות שלה מאפיינת אנשים רבים. והצעתי לה לשנות לגמרי את אופן חשיבתה לגבי בחירת מקצוע.

השאלות הנכונות לבחירת מקצוע

לפניך תרשים המראה את שני הגורמים החשובים לבחירת מקצוע.

גורמים חשובים לבחירת מקצוע 1

בואו נבין שיש שני מרכיבים עיקריים לבחירת מקצוע. מרכיב אחד הוא "עולם העבודה והעסקים" – מהן האפשרויות הקיימות בעולם? מקצועות? תפקידים? עסקים? עבודה כשכיר או עצמאי? ועוד.

המרכיב השני הוא "אני" – מי אני? מה האישיות שלי? מה אני אוהב לעשות? מה אני יודע לעשות? האנרגיות שלי? האם אני אוהב ללמוד? עד כמה אני מוכן להשקיע? מהן היכולות שלי? מה סגנון קבלת ההחלטות שלי? ועוד.

הטעות הנפוצה

הטעות הנפוצה היא שאצל רוב האנשים תהליך החשיבה הוא מבחוץ פנימה במקום מבפנים החוצה. האדם החושב מבחוץ פנימה מחפש מהו המקצוע המועדף, הנחשק, הפופולרי, היוקרתי ושמרוויחים בו הרבה כסף היום בשוק העבודה. חשיבה זו אינה לוקחת בחשבון את השאלות החשובות ביותר כמו האם המקצוע מתאים לי, האם אוכל להתמודד עם דרישות המקצוע, האם יש לי האישיות המתאימה לעבוד במקצוע, האם אוכל ללמוד את המקצוע?

 לעומת זאת החשיבה מבפנים החוצה בוחנת את האישיות שלי. מנתחת את עצמי ואת המאפיינים שלי על מרכיביהם השונים ואז פונה החוצה אל עולם העבודה והעסקים ושואלת – מה שם בעולם הזה מתאים לאישיות כמו שלי.

החשיבה המוטעית, מבחוץ פנימה, נשענת על תפיסה שעלי לבחור במקצוע יוקרתי ואני אמצא את הדרך כדי להצליח בו. יש כאן הנחה שכל אדם יכול לעשות כל מקצוע. יתכן שברמה מסוימת כל אחד, או כמעט כל אחד, יכול לעשות כמעט כל עבודה. אבל השאלה היא האם הוא יאהב את עבודתו ועד כמה הוא יצליח בה.

החשיבה מבפנים החוצה נשענת על התפיסה שעלי למצוא בתוכי את התחומים בהם יש לי עניין ויכולת ולהתאים להם עבודה שיש בה את המרכיבים המאפיינים אותי. זאת מתוך הנחה שאם אמצא עבודה שמעניינת אותי ושיש לי בה יכולת, גבוהים יותר הסיכויים שגם אוכל להצליח בה ואוכל להתחרות מול אחרים בשוק העבודה או העסקים.

למסקנה הזו הגענו אחרי שראינו במכון אנשים  רבים מבולבלים ומתוסכלים. אנשים שאינם יכולים לקבל החלטה. ביניהם רבים שהגיעו אלינו אחרי שעברו משבר בלימודים או בעבודה, עם חווית כישלון שפגעה בביטחון העצמי שלהם.

לסיכום, אנחנו במכון נעזור לך לשאול את השאלות הנכונות וביחד אתך נחפש את התשובות שמתאימות לך.
 (השאלות המטעות: 1, 3, 4, 8, 9, 10, 12, 13, 14, או 15)

שאלות, הערות? מלא פרטים ואצור קשר חזרה